… dacă am vrea să numărăm toate stelele de pe cer (cu o medie de o stea pe secundă), am avea nevoie de… 3.000 de ani?!
… galaxia noastră cuprinde în jurul a 200 de milioane de stele, dintre care unele sunt mai mari, iar altele mai mici decât Soarele, care este de 600 de ori mai mare decât toate cele nouă planete ale sistemului solar la un loc? Unui avion care ar ocoli Pământul în două zile i-ar trebui 7 luni pentru a înconjura astrul sistemului nostru planetar.

… căldura pe care o trimite Soarele spre Pământ în timp de un an ar putea topi un strat de gheaţă înalt de 36 de metri care ar acoperi tot globul pământesc. Din această uriaşă căldură, numai a doua miliarda parte ajunge până la marginea atmosferei terestre.
… s-a putut demonstra că uriaşa temperatură ce există în interiorul Soarelui atinge 20 de milioane de grade şi că la această căldură nu poate exista niciun corp chimic compus, iar atomii izolaţi sunt lipiţi de electronii lor?

… că există patru planete înconjurate de inele: Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun?
… anul tropic (astronomic) are 365 zile, 5 ore, 48 de minute și 46 de secunde?
… toate planetele sistemului solar se rotesc în sensul invers acelor de ceas cu excepția planetei Venus? Venus este cea mai apropiată planetă de Pământ. Pe Venus, o singură zi durează cât două treimi dintr-un an terestru!
… planetele sistemului solar poartă denumirea zeilor romani?
… Europa este numele unui satelit al planetei Jupiter?
… Neil Armstrong a fost primul om care a păşit pe Lună la 21 iulie 1969?
… în timpul unei eclipse totale de soare, temperatura atmosferică poate scădea cu până la 6 grade Celsius?
… eclipsele de soare se realizeaza numai la luna noua? Mai precis la conjunctia Luna-Soare. Nodul Nord are si el un rol cheie in formarea eclipselor de Soare si de Luna, fiind plasat in imediata proximitate a acestor planete.

… Mercur este cea mai apropiată planetă de Soare? Dacă crezi că greutatea corpului tău este prea mare, n-ai decât să faci o călătorie cu racheta pe planeta Mercur, unde greutatea ta va fi de 4 ori mai mică decât pe Terra.
… dacă vreodată veţi ajunge pe Lună, veţi descoperi urmele astronauţilor care au păşit deja pe solul acestui astru? În absenţa oricărei atmosfere, acolo toate urmele rămân vizibile timp de cel puţin 10 milioane de ani! Astăzi, călătoria unor astronauţi până pe Lună durează mai puţin decât traversarea Angliei în diligenţă, în urmă cu câteva secole. Pe Lună însă, orice mişcare este mai lentă. Viteza maximă atinsă vreodată de un lunamobil este de numai 17 km/h. Prin urmare, un asemenea vehicul ar putea fi urmărit cu uşurinţă chiar şi de un biciclist.
… prima femeie astronom din România a fost Maria Teohari?
… Steaua Polară se află la 650 ani-lumină de Soare?
…Calea Lactee este proiecţia galaxiei noastre pe sfera cerească.

… Calea Lactee contine peste 100 miliarde de stele?
… majoritatea stelelor, a satelitilor, a cometelor si uraganelor din natura au nume feminine?
… dacă fiecare stea din Calea Lactee ar fi un graunte de sare, cantitatea totala ar umple o piscină olimpică?
… cutremure există nu doar pe Pământ ci şi pe Lună, Soare, alte planete şi chiar stele? Se presupune de către specialişti că activitata seisimică pe planeta Marte a fost foarte intensă de-a lungul istoriei sale însă în prezent cutremurele înregistrate aici sunt de mica magnitudine.
… ideea de a atribui nume de zei planetelor le-au avut prima data babilonienii, apoi grecii, care au asociat planetele cu zeii prin compararea caracteristicilor zeitatilor din Olimp cu ce reuşeau să vadă pe bolta cerească? Planeta care se mişcă cel mai repede, Mercur, i-a fost dat numele Hermes (mesagerul Zeilor), planeta cea mai luminoasa Venus este numită Afrodita, Zeiţa Frumuseţii, Marte – Planeta Roşie, sângeroasă, iar Saturn a fost asociat cu Zeul Timpului (Cronos).
… atunci când ne uităm noaptea la stelele de pe bolta cerească, impresia că acestea tremura este doar un efect optic? Acest fenomen este cauzat de refracţia neregulată pe care lumina stelelor o primeşte la trecerea în atmosfera Pamantului înainte de a ajunge la ochii noştri.
… pe Lună au păşit 12 astronauţi, care au adus pe Terra 382 kg de rocă?
… durata totală a fazelor eclipsei de Luna poate ajunge până la patru ore? De asemenea, intervalul în care Luna se află în întregime în umbră se poate prelungi cel mult 110 minute.
… aşa numitele găuri negre sunt invizibile? In ele nu există timp sau spaţiu, dacă se pătrunde într-o gaură neagră, totul va fi turtit din parţi şi tras de ambele capete. In interiorul unei găuri negre, nimic nu supravieţuieste, ci este sfaramat în mici particule atomice.
… meteoritii se aprind când patrund în atmosfera Pământului datorită frecării cu aerul? Prin ardere, se consumă şi astfel nu ajung pe suprafaţa terestră decât cei mai mari.
… dimensiunea meteoriţilor variază de la cea a unui grăunte până la marimea bolovanilor sau a blocurilor?
… la fiecare trecere pe lângă Soare, gazele îngheţate care alcatuiesc capul cometei se topesc si se evapora, astfel ca, treptat, cometa se micsorează până la dispariţie?

… cometa este compusă din cap şi codă? Capul este alcatuit din praf şi gaze îngheţate, iar coada din gaze? Pe masură ce se apropie de Soare, coada îşi măreşte lungimea până la milioane de km.
… în prezent sunt cunoscute peste 700 de comete?
… din Sistemul Solar mai fac parte şi cometele? Numite şi “stele cu coada”, apar la anumite intervale de timp, deplasandu-se în jurul Soarelui pe orbite foarte alungite, uneori mult dincolo de Pluto. Cu cat orbita este mai alungită, cu atat cometa va fi vazută mai rar.
… datorita condiţiilor infernale de pe Venus cea mai performanta nava care a aterizat, Venera 13, a reusit sa reziste doar 2 ore si cateva minute.
… daca forma lunii este de seceră (in forma literei C) – luna este în descreştere, iar cand este în forma convexă (în forma literei D) – luna este în creştere? Litera descrie exact invers faza lunii – D – în Creştere, C – în Descreştere.

Abonare la newsletter

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Urmariți-ne pe Facebook

Total Visitors
373703
103
Visitors Today
26
Live visitors

Investim în viitorul tău!
Proiect selectat în cadrul Programului Operațional Regional și cofinanțat de Uniunea europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională
Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României

header regio top

www.inforegio.ro

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanţate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro